top of page

Maatjesprogramma

Jong en oud komen samen
Club Goud - Henny van Roomen Fotografie-
  • wat: programma's die een oudere en jongere samenbrengen rondom een thema, bijvoorbeeld muziek of kunst.

  • wanneer: 2017 tot nu

  • waar: Nijmegen, Boxmeer en Schaijk

  • partners: ZZG zorggroep, Mooiland, Sterker sociaal werk

  • status: in 2021 starten meerdere maatjesprogramma's voor in totaal 120 ouderen

  • impact: ongeveer 10 ouderen per programma

We geloven dat contact met jonge mensen een mooi middel is om ouderen binnen de maatschappij te houden.  Daarom organiseren we maatjesprogramma's waarbij we matches maken tussen een oudere en een jongere. Deze duo's ontmoeten elkaar wekelijks voor een periode van 10 weken.

Tijdens die ontmoetingen gaan ze samen aan de slag met een thema dat als rode lijn door de ontmoetingen loopt. Dat kan muziek zijn of kunst, maar ook de stad waar ze wonen of hun persoonlijke levensverhaal. Is het gezellig? Dan kunnen ze de bezoekjes na de 10 weken natuurlijk voortzetten.

 

Muziek Maatjes

 

‘Muziek verbindt mensen’ wordt vaak gezegd, en met het experiment Muziek Maatjes onderzochten we of muziek verschillende generaties kan samenbrengen. Dat lukte! In samenwerking met poppodium Doornroosje en ZZG Zorggroep koppelden we 8 jongeren aan een bewoner van woonzorglocatie Juliana. Tijdens zes bezoekjes luisteren de duo's mooie nummers, zetten ze  een playlist in elkaar zetten of maken ze samen zelf muziek. Eind februari was het showtime in Doornroosje! Alle maatjes betreden het podium en laten zien of horen wat ze tijdens het maatjesproject hebben gedaan.

 

Tussen Kunst en Koffie

Acht weken lang ontmoeten de maatjes elkaar in woonzorglocatie Boszicht om aan de slag te gaan met het thema kunst. Het ene maatjeskoppel duikt in de kunsthistorie en bladert samen mooie plaatjesboeken door, terwijl andere duo's aanschuiven aan de keukentafel om kaarsen te schilderen of glas-in-lood te maken. Allemaal prima, als het maar gezellig is! De kunstboeken en hobbyspullen zijn een fijne ijsbreker om het gesprek op gang te helpen. Aan het einde van Tussen Kunst en Koffie hebben alle maatjes iets meegenomen om te laten zien bij de expositie tijdens de Grande Vernissage. Met een bitterballetje erbij wordt het maatjesprogramma afgesloten, maar veel koppels maken vast afspraken voor een toekomstig bezoek.

Dit zeggen anderen over het maatjesprogramma:

Club Goud - Muziekmaatjes - Henny van Ro

Muziekmaatje Sam

Op de eerste ontmoeting waren we al binnen twintig minuten ‘De Vlieger’ van Hazes aan het zingen.

Club Goud - Tussen kunst en koffie - 201

Mevrouw Maris

Ik was blij verrast met de match. Vooral  de filosofische gesprekken die we hebben gehad waren heel fijn, daardoor heb ik veel steun gehad aan mijn maatje. Ik krijg met een tevreden blik terug op Tussen Kunst en Koffie!

Maartje & mevrouw van Kol maatjesprogram

Maatje Maartje

De eerste keer dat ik mevrouw van Kol ontmoette was ik een beetje zenuwachtig, het is toch een soort blinddate! Maar we begonnen meteen te kletsen, het uur vloog voorbij. Eigenlijk verliep het heel natuurlijk. We praatten over uit wat voor gezin we komen en wat we leuk vinden om te doen.

Zelf een maatjesprogramma organiseren?

Ga ervoor! We hebben al onze plannen, tips en handige documenten voor je verzameld in een DIY-pakket. We zijn namelijk open source met Club Goud, dat betekent dat we al onze concepten vrij met iedereen willen delen. 

 

Met het DIY-pakket kun je zelf Muziek Maatjes opzetten, een maatjesprogramma rondom muziek. Je hoeft alleen maar het stappenplan te volgen. Vraag 'm hieronder aan en ga aan de slag!

PHOTO-2020-06-11-20-27-32.jpg

Samen sparren? 💡

Boek nu een persoonlijke videocall en krijg gratis inspiratie rondom ouderenwelzijn

Heb je nog vragen over dit project of wil je tips over hoe je het welzijn op jouw locatie anders kan aanpakken? Plan dan een videocall van 30 minuten in waarin ik inspiratie deel en meedenk over jouw uitdagingen. Helemaal gratis en voor niets, je zit hierna nergens aan vast.

Spreek je snel!

Moniek

bottom of page