top of page

Grande Vernissage Tussen Kunst & Koffie

De deelnemers en belangstellenden druppelen langzaam binnen in de ontmoetingszaal van Boszicht. ‘Best spannend’ klinkt het hier en daar. Vandaag is een speciale dag voor de deelnemers van het project ‘Tussen Kunst & Koffie’. De afgelopen weken hebben bewoners van Boszicht samen met hun maatjes van Club Goud gewerkt aan hun kunstproject en vandaag presenteren zij het resultaat. De resultaten lopen uiteen; zo heeft het ene duo alleen maar lekker gekletst en over van alles gepraat en is het andere duo druk aan het knutselen geweest.


Maar zo legt Moniek uit, vooral omdat dit project een mooie gelegenheid is om mensen bij elkaar te brengen’. En aan de enthousiaste reacties van de deelnemers is af te leiden dat iedereen het ontzettend naar zijn zin heeft gehad. “We hebben niet echt iets met kunst gedaan, maar het was gewoon gezellig contact” vertelt mevrouw Dekker, die samen met haar maatje Jolijn aan de keukentafel kaarsen beschilderde, maar vooral gezellig kletste over van alles en nog wat.


Voor meneer de Bruin en Anne Marie was het een herontdekking van de kunst. Anne Marie bracht bij haar bezoeken kunstboeken mee die zij samen bekeken en bespraken. Hierdoor kwam er allerlei vergeten kennis los bij de twee. Meneer de Bruin wordt meteen enthousiast als hij vertelt over hun klik.


Andere duo’s zijn creatief bezig geweest en hebben veel mooie dingen gemaakt. Mevrouw Reijers en haar maatje maakten kleurrijke collages waar mevrouw vol trots over praat. Er zijn schilderijen gemaakt, mokken beschilderd, glas-in-loodtekeningen gemaakt voor op het raam, en nog veel meer, maar het allermooiste resultaat is misschien wel dat de zaal gevuld is met deelnemers die ieder een stukje rijker zijn en die kunnen terugkijken op een tijd van gezellig contact en bijzondere ontmoetingen.


Mevrouw Reijers & Anneloes

Mevrouw Reijers en haar maatje Anneloes hebben zich de afgelopen tijd bezig gehouden met het maken van kleurrijke collages. Een heel precies werkje volgens mevrouw. Ze laat haar kleurrijke boekjes zien, keurig gebundeld. “Je moet je fantasie laten werken”, stelt ze. Alles wordt zorgvuldig en secuur uitgeknipt met een klein nagelschaartje. Als dat gebeurd is worden de verschillende uitknipsels bij elkaar gelegd op een wit velletje. Dan kijkt ze er even naar: “misschien dat er nog een vogeltje moet”. Als de juiste plaatjes bij elkaar liggen gaat het geheel door de lamineermachine. “Samen letten we erop dat de plaatjes goed blijven liggen, dan wachten we, drinken we een kop thee tot het droog is”. Gelukkig is er ook tijd genoeg om lekker te kletsen, “praten is goed voor een mens, we praten overal over, wat er maar uitkomt”.


Mevrouw van Heumen & Aimee

Bij Aimee en mevrouw van Heumen draaiden de bezoekjes vooral om gezelligheid. Ook dat is prima, Tussen Kunst & Koffie is niet alleen een kunstproject, maar is juist bedoeld om mensen samen te brengen. Mevrouw van Heumen blijft maar benadrukken hoe gezellig en fijn ze het wel niet heeft gehad met Aimee en hoe blij ze was met haar bezoekjes. “Kunst is wel leuk, maar we wilden ook over andere dingen kletsen”, zegt ze. “Ik ben altijd wel met mijn handen bezig geweest hoor, maar of dat nou kunst is… ik weet het niet”, aldus mevrouw van Heumen.

“Het is een reuze meid”

Mevrouw Kuijpers & Paula

Met een lach op haar gezicht laat ze het publiek haar schilderwerkje van een vlinder zien. Mevrouw Kuipers en haar maatje vertellen dat ze in de eerste ontmoeting gesproken hebben over kunst en dat toen ontdekten dat ze allebei niet zo van moderne kunst houden. Toen hebben ze het denken over kunst maar een beetje losgelaten en zijn ze samen gaan schilderen. Het resultaat is een aantal vrolijke waterverf schilderijen met bloemen en vlinders.


Mevrouw Maris en Djamilla

Deze twee hebben een gezellige tijd beleefd samen aan de keukentafel. En hoe leuk: ze namen het project Tussen Kunst & Koffie als het thema van hun werk. Ze beschilderden mokken onder het genot van een gezellig praatje en een kopje thee of koffie. Dat was toch het belangrijkst vinden ze zelf: dat ze het heel gezellig hebben gehad.


Mevrouw Dekker en Jolijn

Tijdens haar bezoekjes aan mevrouw Dekker bracht Jolijn kunstboeken mee waar ze samen doorheen bladerden. Ze hebben het over van alles gehad, doordat ze zich in hun gesprekken lieten inspireren door de dingen die zij in de boeken zagen. Van eten tot kleren, van alles kwam voorbij. Na hun gesprekjes zijn ze zelf ook nog aan de slag gegaan en hebben ze van alles gemaakt. Zo fleurden ze bijvoorbeeld de houdertjes van kaarsjes op met sierlijke tekeningen.


Meneer de Bruin en Anne-Marie


Anne Marie studeerde kunstgeschiedenis en werd gekoppeld aan Meneer de Bruin. Zij bracht bij haar bezoeken kunstboeken mee die zij samen bekeken en besproken. Voor beiden was het een herontdekking van hun kunstkennis. Zowel bij meneer de Bruin als bij Anne-Marie kwam er weer van alles los door de gesprekken die ze voerden.


Meneer de Bruin was erg blij met hun goede klik. Zelf was hij lid van de Benedict Orde en kwam hij in aanraking met Russische iconen, Oosterse kunst, mozaïek, de geheimen van de godsdienst en de 3 eenheid. Door zijn brede kennis en ervaringen hadden de twee dus genoeg om over te praten en dat deden ze ook. Zelfs literatuur kwam aan bod.


Mevrouw Rijnaarts & Faye


"Oeh ja, mooi" klinkt het in de zaal als Faye de werkjes omhoog houdt voor het publiek. “Haal het maar los Faye, dan kun je het beter zien” instrueert mevrouw Rijnaarts haar maatje snel. Voorzichtig haalt Faye de glas-in-loodpatronen uit hun opberghoes.


De twee werkten de afgelopen tijd samen aan prachtige glas-in-loodcreaties. Mevrouw legt uit: "eerst teken je de contouren, laat dat 1 uur drogen en vervolgens kleur je het in". En dan is je creatie klaar om tegen het raam aan te plakken, net alsof er een echt stuk glas-in-lood hangt!

“Je plakt het zo tegen het raam aan en dan blijft het zitten”

“het gaat met de seizoenen mee”

Beiden zijn graag creatief bezig.

toen een bewoonster van hen overleed kregen de andere bewoners een flesje als geschenk

“Zo’n flesje heeft emotionele waarde, dat zet je niet zomaar in de kast. Ik dacht ik ga het beschilderen en dan heb je iets leuks om naar te kijken”


Mevrouw Nieuwenhuizen & Marthe en Roosje

“Ik doe na mijn studie veel te weinig met kunst, dus dit was voor mij een fijne manier om er weer wat meer mee bezig te zijn", zegt maatje Marthe. "Roosje en ik brachten een kunstboek mee, maar uiteindelijk hebben we vooral veel gekletst. Zo was Tussen Kunst & Koffie vooral een bijzondere manier om een kijkje te nemen in een andere wereld”.


Mevrouw Berens & Freya

Op het scherm komt een foto van de eerste ontmoeting in beeld. Mevrouw Beerens kijkt er verrast en voldaan naar, wat een leuke foto. Haar maatje Freya houd erg van Rembrandt en Rubens. De details van Rembrandt en de dynamiek in het werk van Rubens spreken haar het meeste aan. Mevrouw Beerens kan zich daar wel in vinden, maar eigenlijk vindt ze alles mooi, zegt ze lieflijk. “Ik was blij verrast met de match”, zegt ze over Freya. Wat ze vooral zo fijn vond waren de filosofische gesprekken die ze met elkaar voerden, waardoor ze veel steun heeft gehad aan haar maatje en met een tevreden blik terugkijkt op het project.Tekst: Elise Bos

Foto's: Jimmy Israel

1 Comment


Unknown member
Sep 09, 2021

Great postt thankyou

Like
bottom of page