Hallo daar, wat is Club Goud?

Hoi! Wij zijn Moniek, andere Moniek, Beau en Karlijn en met Club Goud zetten we ons in om een nieuwe generatie vrijwilligers te betrekken bij de ouderenzorg. Dat vinden we belangrijk omdat we uit onze eigen ervaringen weten dat met het ouder worden veel mensen zich steeds verder van de maatschappij voelen afdrijven. Steeds meer het gevoel krijgen er niet meer bij te horen of nog erger helemaal niet meer mee te tellen. Dat vinden wij helemaal niet oké, en daarom verzinnen we allerlei manieren om vrijwilligers te betrekken bij de ouderenzorg en er samen voor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk kan blijven meedoen. 

We experimenteren hiervoor met gekke samenwerkingen, bijzondere activiteiten en nieuwe vormen van communicatie. We ontdekken daarmee 100 manieren hoe het niet moet en af en toe 1 manier waarop het wel lukt om verschillende generaties samen te brengen en meer mensen te laten zien hoe ze ouderen in hun buurt kunnen steunen.

Ok, en wat voor een activiteiten organiseren jullie dan precies?

Goeie vraag! Wij organiseren bijvoorbeeld activiteiten speciaal voor ouderen op festivals zoals afgelopen jaar bij Go Short Film Festival of Festival op 't Eiland. We bedenken kortlopende maatjesprogramma waarbij mensen worden gematched op basis van hun muziek- of kunstsmaak, maar we organiseren ook een Huiskamerfestival in een seniorenflat of een wandeling waarbij je onderweg allemaal singer-songwriters tegenkomt. 

En hoe kwamen jullie hierbij? 

Club Goud is een initiatief van mij --> Moniek. Een beetje een dunne blonde ben ik, zei ik vroeger altijd, maar sinds mijn zwangerschap gaat dat dunne niet meer helemaal op. Sinds 2010 ben ik vrijwilliger bij een woonzorgcentrum in mijn stad Nijmegen en ga ik op bezoek bij oudere mensen die het leuk vinden om vaker bezoek te krijgen. Daar zijn er veel van kan ik je vertellen. Allemaal vertelden ze me dat ze het zo jammer vonden steeds meer het gevoel te hebben niet meer mee te tellen en dat juist contacten buiten de familie en de zorg zo belangrijk voor ze waren. Bijvoorbeeld met lieve vrijwilligers waarmee ze even lekker konden roddelen over diezelfde familie en even uit hun eigen wereldje konden gaan.

 

Maar jammer genoeg begreep ik ook al snel dat er veel te weinig vrijwilligers waren om al die mensen op te zoeken. Ik zag hoe zorg- en welzijnsorganisaties hun best deden om genoeg vrijwilligers te vinden, maar enorm struggelden hoe ze meer mensen bij hun organisatie konden betrekken. Zonde! Voor de ouderen en de organisaties, maar zeker ook voor alle leuke jonge mensen die geen idee hadden dat er zoiets leuks en simpels bestaat om iets te betekenen voor iemand anders. Iets bij te dragen. En zo ontstond het idee om te gaan experimenteren met nieuwe manieren om vrijwilligerswerk in de ouderenzorg te organiseren. Op www.impactclubgoud.com houden we alle ontwikkelingen bij en kan je nalezen wat we tot nu toe gedaan hebben.

WAT WE DEDEN SINDS ONZE START IN 2017

ACTIVITEITEN

12

NIEUWE CONCEPTEN

133

41

MAATJES

382

VRIJWILLIGERS

5K+

OUDEREN

Ik hoop dat jullie er met z'n allen voor blijven gaan!! Het brengt de mensen die normaal hun contact met hun hart of roots kwijt zijn weer even bij hun hart. Weer even zie je de mens die ooit zo kon genieten uit zijn cocon komen en genieten!

Wilma, mantelzorger voor haar dementerende man

Wat betekent BETA precies in jullie logo?

 

Misschien zag je al dat we in het klein de toevoeging BETA gebruiken voor Club Goud. Misschien zag je het ook wel helemaal niet. Of boeit het je niet. Dan mag je hier stoppen met lezen :-) Wel benieuwd, dan lees je hieronder waarom we dat doen.

 

Een Bètaversie is een in ontwikkeling zijnde software of product, dat nog niet helemaal stabiel is, maar wel al (deels) functioneel. De periode waarin je steeds aan het testen bent. Wellicht herinner je je dat toen je je eerste Gmail account had, zij ook deze toevoeging gebruikten. Als Club Goud zijn we mega in ontwikkeling en nog lang niet stabiel, en daarom noemen we onszelf dus ook bèta. 

Het leuke van in ontwikkeling zijn en testen is dat je snel kan leren wat werkt. Sommige dingen gaan meteen goed, andere dingen gaan mis :-) Maar juist ook door de dingen die mis gaan leren we hoe we het de volgende keer beter kunnen doen. En omdat we vanaf het begin eerlijk zijn dat we nog niet helemaal stabiel zijn of weten hoe het moet, vinden de mensen waarmee we werken dat vaak helemaal niet erg. Sterker nog, zij vinden het leuk om samen met ons te experimenteren en hun mening te geven over wat we hebben bedacht!

 

Gmail was vanaf 2004 tot 2009 in Bètaversie. We zijn benieuwd hoe snel het bij Club Goud gaat of dat we misschien stiekem wel altijd in Bèta blijven, zodat we steeds opnieuw kunnen blijven leren & experimenteren :-)

En wat houdt jullie nu bezig?

 

Op dit moment (augustus 2019) zijn we druk bezig om de overgang te maken van project naar sociale onderneming. Wij (en waar ik wij zeg bedoel ik, ik (Moniek) en andere Moniek, Beau en Karlijn, voelen ons super dankbaar dat we met steun van allerlei partijen (check de logo's hieronder!) twee jaar - van juli 2017 tot juli 2019 - de ruimte hebben gehad om Club Goud te ontwikkelen. Nu is het aan ons en proberen we de stap van project naar sociale onderneming te maken. We starten vanaf september met een nieuw seizoen Boks+ (bokslessen voor ouderen), zetten de laatste puntjes op de I voor een mega opdracht bij een mega zorgpartij in ons regio (oeoeoeo spanning en sensatie!) en zijn aan het bekijken welke artiesten we willen boeken voor weer een nieuwe Ommetje op Rolletjes in oktober en hoe het evenement dat we voor Jumbo organiseren er precies uit gaan zien. En we drinken ook heel veel thee en eten Tony Chocolonely.

Club Goud wordt ontwikkeld in samenwerking met Terrein 7, Stichting de Waalboog, de Vrijwilligerscentrale Nijmegen, Sterker sociaal Werk en Spectrum partner met elan. 

Club Goud wordt ondersteund door de provincie Gelderland, Stichting DOEN, VSBfonds en is deelnemer van het Oranjefonds Groeifonds.

Kom bij de club:
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • mail-157211_960_720

Club Goud

Waalbandijk 16

6541 AJ Nijmegen

hallo@clubgoud.com

© 2020 Club Goud