top of page

Van Gogh, Museum het Valkhof en Het Noordbrabants Museum op tour bij verschillende woonzorglocaties


Het Van Gogh Museum, Museum het Valkhof en Het Noordbrabants Museum hebben met maar liefst 3 zorginstellingen een jaarprogramma ontwikkeld voor ouderen door middel van drie verschillende kunstexposities.


De zorginstellingen die hieraan meedoen zijn Pantein Zorggroep, DrieGasthuizenGroep en ZZG Zorggroep. BrabantZorg is na de ontwikkeling aangesloten en krijgt op twee locaties de exposities ook op bezoek.


Elke zorginstelling is in de ontwikkelfase gekoppeld aan een van de drie musea. Ze zijn een samenwerking aangegaan om een kunstexpositie te ontwikkelen. De bewoners werden hierbij betrokken en mochten helpen met het vormgeven van de EXPO. Op deze manier werden drie verschillende kunstexposities ontwikkeld en worden deze gerouleerd zodat alle 10 woonzorglocaties deze te zien krijgen.


Lees hieronder het interview met Neeltje, zij is projectcoördinator van de POP-UP EXPO XL.Wie ben je?

"Mijn naam is Neeltje, projectcoördinator bij Club Goud. Moniek, de initiatiefneemster van Club Goud, heeft vaak een leuk project voor mij en daar mag ik dan mee aan de slag! Vorig jaar organiseerde ik onder andere de Brabant Muziektour en afgelopen juni bijvoorbeeld de Gouden Avonden. Zo heb ik een aantal projecten onder mijn hoede. Een collega van mij heeft de POP-UP EXPO XL opgestart. Eigenlijk zou ik alleen het logistieke gedeelte zoals het vervoer gaan regelen, maar mijn collega ging op een gegeven moment met zwangerschapsverlof en toen heb ik de coördinatie overgenomen."


Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

"Het is een vervolg op de POP UP EXPO van vorig jaar. Toen hadden we een samenwerking met Het Noordbrabants Museum en samen met hen hebben we een expositie ontwikkeld die langs verschillende woonzorglocaties ging. Het verschil met de POP-UP EXPO XL is dat we nu samenwerken met drie verschillende musea en daarnaast worden de zorgmedewerkers en bewoners betrokken in de ontwikkeling van de exposities."


Hoe vind je het om mee te werken aan dit project?

"Heel leuk! Ik ben zelf ook een kunstfan dus dat komt sowieso goed uit. Dit is een heel groot project en veel dingen doen we voor het eerst dus ik vond het soms wel spannend en moeilijk, maar merk nu dat er heel veel van heb geleerd en alles loopt nu op rolletjes!"


Op hoeveel locaties worden de exposities tentoongesteld?

"Op 10 verschillende locaties bij vier verschillende zorgorganisaties."


Hoe lang staan de exposities op één locatie?

"Op elke locatie staat de expositie 1 a 2 weken, dan verhuist de expositie weer door. Elke locatie krijgt alle drie de exposities op bezoek dus het is een hele puzzel."


Wat vind je zelf van de exposities?

"Ze zijn supermooi geworden allemaal! Die van Museum het Valkhof was boven verwachting, echt heel professioneel gedaan met allemaal echte historische objecten. Ik ben ook wel heel blij met het Van Gogh Museum. Iedereen kent Van Gogh, het zijn herkenbare werken dus dat valt goed in de smaak. ZZG zorggroep wilde graag activiteiten eromheen, dus heeft Van Gogh gezorgd voor workshops zoals bloemen schilderen, echt van alles. Het Noordbrabants Museum heeft bij elke opening een spreker wat dan bij die expositie weer heel tof is. Zo is elke expositie heel uniek en weer een nieuwe ervaring."

Neeltje en Moniek bij de opening van de Valkhof EXPO bij DrieGasthuizenGroep


DriegasthuizenGroep in samenwerking met Het Valkhof Museum


Kun je iets vertellen over het thema?

"Het thema is: Aan tafel in de Middeleeuwen. Museum het Valkhof heeft drie verschillende kasten ontwikkeld (zie onderstaande foto) met elk een eigen thema. Bij één kast is het thema: eten en koken, waarbij te zien is welke ingrediënten ze vroeger gebruikten en hoeveel die ingrediënten toen kosten. 'Aan tafel' is het tweede thema waarbij onder andere oud servies te zien is en als laatste hebben ze een kast ontwikkeld over de kleding van vroeger. Daarbij staan poppen die de kleding dragen die ook aangetrokken mogen worden. In alle kasten zitten filmpjes en geluidsfragmenten verwerkt met achtergrondinformatie. Daarnaast kunnen de ouderen tafelspelletjes uit de middeleeuwen spelen. Wat deze expositie leuk maakt is dat het erg interactief is!"


Hoe was de samenwerking tussen museum, zorginstelling en de ouderen?

"Supergoed! De ontwikkeling van de expo hebben ze echt samen gedaan. Bij dit proces zijn de ouderen en hun familie betrokken geweest. Ze gaven aan dat ze niet te veel willen lezen en dat ze geactiveerd moeten worden. Zo kwam Museum Het Valkhof op het idee voor de filmpjes, geluidsfragmenten en de spelletjes. Ook hebben ze samen gekeken welke onderdelen van de middeleeuwen het meeste aansprak, daar zijn de drie thema's uitgekomen."


Laatst was de opening van de expositie van Museum het Valkhof bij DrieGasthuizenGroep, hoe heb je deze dag ervaren?

"Dat was echt super! Toen ik aankwam was ik helemaal verrast. We kregen een lekker gebakje van een recept uit de middeleeuwen en er stond een troubadour te spelen op verschillende oude instrumenten. Over de kasten hadden ze doeken gehangen, zodat er echt een onthulling was. Na de onthulling heb ik met verschillende bewoners een rondje gelopen."

De onthulling van de kasten van de Valkhof EXPO


ZZG Zorggroep in samenwerking met het Van Gogh Museum


Wat is het thema?

"Het thema is Het land van Van Gogh. Bij elk van de acht kunstwerken zit een balk met het jaartal erop, zo zie je de werken van Van Gogh door de jaren heen. Deze expositie heeft erg veel randactiviteiten: een aantal workshops, filmtips, een digitale scheurkalender, kleurplaten, ganzenbord, een puzzel en ansichtkaarten die ouderen kunnen versturen. Genoeg te zien en te doen!"


Hoe was de samenwerking tussen museum, zorginstelling en de ouderen?

"Een medewerker van het Van Gogh is bij twee locaties op bezoek geweest. Ze had alle werken, afgebeeld op ansichtkaarten, meegenomen. De ouderen mochten kiezen welke ze het mooist vonden en die hebben ze uiteindelijk opgenomen in de expositie. Ook gaven de zorgmedewerkers aan dat het leuk zou zijn om een uitgebreid randprogramma te hebben, die is er dus ook gekomen."

Wat vinden de bewoners het mooie kunstwerk uit de serie?

"De bloesems, zonnebloemen en andere platen met veel natuur vinden ze erg mooi om naar te kijken. De Aardappeleters valt ook in de smaak, die is voor veel herkenbaar van hoe mensen vroeger leefden."

Bij de Weegbree (ZZG Zorggroep) kijken een medewerker en een bewoner samen naar de werken van Van Gogh


Pantein in samenwerking met Het Noordbrabants Museum


Wat is het thema?

"Met dit museum hebben we vorig jaar al een kleinere expo samen ontwikkeld in het thema Brabant. Deze is nagenoeg hetzelfde gebleven alleen hebben ze aan de pilot twee extra kunstwerken toegevoegd. Het Noordbrabants Museum heeft een extra filmpje ontwikkeld met uitleg over de kunstwerken en bij elke opening op de locaties komt er een museumdocent iets vertellen over het museum en de kunstwerken die er tentoongesteld staan."


Hoe was de samenwerking tussen museum, zorginstelling en de ouderen?

"Een medewerker van het museum is langs de locaties van Pantein gegaan om daar in gesprek te gaan met de medewerkers en de bewoners. Daar is uiteindelijk een mooie expositie uitgekomen!"


Wat vinden de bewoners het mooiste kunstwerk van deze serie?

"Het schilderij met de spreekwoorden is duidelijk favoriet! Dit is een werk waar je allemaal spreekwoorden in kan vinden, echt een zoekplaatje dus. De ouderen kunnen er erg lang naar kijken."

Bij de opening van de expostie van Het Noordbrabants Museum bij Op 't Hoogveld (Pantein) gaf een medewerker een leuke presentatie en aten de bewoners van Brabants gebakComentários


bottom of page