top of page

Saar (13) en Nana (14) luisteren met Mevrouw N. (90+) naar klassieke muziek
Saar (13) en Nana (14) zijn onze jongste maatjes ooit! De scholieren van het Jan van Brabant College doen mee aan het maatjesprogramma Muziek Maatjes als onderdeel van hun maatschappelijke stage. Hun klasgenoten helpen bij de lokale voetbalclub of het theater, maar Saar en Nana gaan wekelijks op bezoek bij mevrouw N., die zelf de 90 jaar al voorbij is.


“We wilden samen stage lopen, maar konden niets leuks vinden”, vertelt Nana. “Toen kwam Saar opeens aanzetten dat ze op Instagram iets goeds had gezien: Muziek Maatjes. We zijn allebei gek op muziek en we houden ervan om mensen te helpen, dus we toen meteen een mail gestuurd.


Ik luister altijd naar muziek. The Jackson 5, David Bowie of Queen, ik houd heel erg van oudere muziek. Saar is zelfs nog een grotere muziekfan dan ik, door haar ontdek ik nieuwe bands en artiesten. Het leek ons leuk om samen met een oudere onze liefde voor muziek te delen.


Het eerste bezoek aan ons maatje was een beetje ongemakkelijk. Je moet bij een oudere mevrouw of meneer toch wat meer je best doen om in gesprek te komen. Gelukkig wist ik nog van mijn overgrootoma dat het helpt om veel vragen te stellen. Dan komt mevrouw N. los! Als we vragen waar ze vroeger heeft gewoond, vertelt ze hele verhalen over hoe ze opgroeide in Someren.


Nu vinden we het hartstikke leuk om bij mevrouw langs te gaan. Onze band is goed. We komen binnen, kletsen even en ondertussen zetten we de speaker vast aan. Dan vragen we aan mevrouw: ‘welke muziek zullen we luisteren vandaag?’.


Mevrouw N. luistert het liefst klassieke muziek. Gelukkig heb ik een playlist vol met mooie rustige nummers, omdat ik dat tijdens het leren altijd luister. Daarnaast ken ik veel klassieke muziek van mijn moeder, die thuis altijd piano speelt. We zetten dan bijvoorbeeld Cornfield Chase aan of Alison Walk. Tussendoor praten we dan over de songteksten of over mevrouw. Binnenkort gaan we haar ook wat van onze eigen favoriete nummers laten luisteren!”Over Muziek Maatjes

Muziek Maatjes Nuenen is een samenwerking tussen Archipel Zorggroep, Music Care en Club Goud. Bewoners van zorglocatie Archipel Akkers kregen wekelijks een maatje over de vloer die samen met hen muziek luisterde. Alle vrijwilligers kregen van Music Care een workshop waarin ze leerden hoeveel muziek betekent voor mensen met dementie, hoe je contact legt met behulp van muziek en hoe je een playlist samenstelt met de favoriete nummers van ouderen. Daarnaast verzorgde Music Care een nostalgische muziektheatervoorstelling.


Kommentarer


bottom of page