top of page

"Creativiteit sluimert bij iedereen, maar het moet wel wakker gekust worden"


Professionele kunstenaars die Nijmeegse 65-plussers helpen om hun creatieve talenten te ontwikkelen. Dat is het idee achter ons project Kunst Dichterbij. Samen met onder andere grafisch vormgever Jolijn Ceelen en strandjuttend kunstenaar Lotte de Schouwer gingen senioren aan de slag met collages, aquarellen en kunstwerkjes van gevonden voorwerpen.


Deelnemers Cees, Tine en Hélène vertellen hoe zij de Club Goud creatieve cursussen hebben ervaren:Cees (75)

“Ik kom uit een kunstenaarsfamilie, maar ik heb mezelf nooit creatief gevoeld. Toch heb ik altijd iets met kunst willen doen. Mijn vrouw zag de Creatieve Cursus door Jolijn Ceelen op Facebook voorbijkomen en dankzij haar enthousiasme heb ik besloten om me aan te melden.


Ik vind het een fantastisch initiatief! Er wordt echt talent ontwikkeld en de cursus stimuleert. Bij een eerdere beeldhouwcursus duurde het maanden voordat ik resultaat had. Nu heb ik ontdekt dat je in een half uur al iets moois kan maken.


Ik ben thuis doorgegaan met aquarellen, dat vond ik heel leuk. Ik heb een boekje gekocht erover en probeer nu elke dag een moment te vinden om te schilderen. Ik ben wel kleurenblind, dus het werk ziet er altijd anders uit dan ik vooraf voor ogen had, maar dat geeft niet.”
Tine (74)

“Ik doe al langer aan handwerk, zoals macramé en pottenbakken, maar tekenen en schilderen zijn dingen die ik altijd heb willen leren. De Creatieve Cursus was daarvoor een leuke instap. Ik kon allerlei kunstvormen uitproberen. Dan ontdek je dat sommige dingen anders zijn dat je je had voorgesteld en dat je bij sommige disciplines denkt: daar zou ik wel verder mee door willen gaan!


Collages maken vond ik heel leuk, maar aquarellen ging of goed of compleet mis. De cursus ontwikkelt je echt, het is niet zomaar bezigheidstherapie. Ik merk echt dat creativiteit sluimert bij iedereen, maar het moet wel wakker gekust worden.


Ik woon pas anderhalf jaar in Nijmegen en cursussen zijn echt dé manier zijn om mensen te leren kennen. Ik heb nog nooit in een keer zoveel nieuwe mensen leren kennen als hier! Ik dans ook tango en sport, ik ben inmiddels zo druk dat ik nauwelijks nog vrije tijd over heb.”

Hélène (62)

“Vanuit ‘het niets’ kwam Club Goud op mijn pad. Eigenlijk was ik al een tijdje op zoek naar een creatief clubje in Nijmegen. Dus toen de algoritmen van Facebook mij wisten te vinden, besloot ik mij op te geven. De timing was prima, een kennismakingscursus van vijf lessen goed te overzien en locatie mooi op fietsafstand.


Omdat de cursus bestemd is voor 65-plussers, vroeg ik mij wel eventjes af of we niet met wc-rollen gingen spelen? De introductieles met Jolijn Ceelen nam deze zorg echter onmiddellijk weg. Het werd experimenteren met aquarel, collages maken à la Matisse en schilderen op keramiek. Allemaal onder zorgvuldige begeleiding en ook gezellig met de medecursisten. Na elke les gingen we blij met een afgerond kunstwerkje naar huis.


Daarna deed ik mee aan ‘Kunst voor het oprapen’ door Lotte de Schouwer. Duurzame kunst, geheel in aansluiting op de tijd waarin wij leven. Aan de slag met wat er is: gevonden materialen zoals stukjes plastic, glas, ijzer, hout, keramiek, porselein. Dat was soms een grote uitdaging maar bracht ons naast de nodige hoofdbrekens vooral veel plezier.


Beide cursussen hebben mij aangemoedigd m’n creativiteit op te pakken. Zo heb ik mijn penselen en verf weer tevoorschijn gehaald. Daarnaast heeft ‘Kunst voor het oprapen’ me opnieuw bewust gemaakt van alle dagelijkse kunstzinnigheid om ons heen. Dat doet iets met je oplettendheid, met je kijken en ervaren.”


Ben of ken je een Nijmeegse 65-plusser die graag aan een creatieve cursus wil meedoen? Of zou je zelf als vrijwilliger willen aansluiten? Stuur ons dan een mailtje op neeltje@clubgoud.com.


Foto's: Hans de Groot


Yorumlar


bottom of page