top of page

Met z'n allen de straat op

Hoe toegankelijk is Nijmegen?

Hoe toegankelijk is de openbare ruimte in Nijmegen voor ouderen? Met die vraag klopte Netwerk Goed Geregeld bij ons aan. Dus trommelde projectcoördinator Neeltje acht ouderen op die tijdens het onderzoeksproject bekijken hoe begaanbaar de straten hier zijn.


"Ouderen zouden met een vragenlijst op pad gaan om mensen in hun wijk te vragen naar bijvoorbeeld de stoepen, stoplichten en zebrapaden", vertelt Neeltje. "Daarom begonnen we met het opstellen van een vragenlijst samen met de deelnemers en onderzoekers van Disability Studies die meewerken aan het project."


Buurtinspectie "Door corona was alleen niet mogelijk om mensen op straat te benaderen, dus hebben we de plannen omgegooid. Alle ouderen zijn uiteindelijk zelf op verkenningstocht gegaan in hun eigen buurt. Ik heb enquêtes naar hen opgestuurd en daarmee gingen ze op pad. Hoewel ook dat even duurde", vertelt ze met een glimlach. "We hadden net alle materialen opgestuurd toen er opeens bakken met sneeuw vielen in de stad. Dan kun je ouderen natuurlijk niet de straat op sturen, dus toen vielen de werkzaamheden alweer even stil."


Volle vragenlijsten Gelukkig hadden we veel fanatieke deelnemers. Vrienden, familieleden, iedereen kreeg de opdracht om een rondje door de buurt te maken met de vragenlijst in de hand. Die vragenlijsten kregen we allemaal weer ingevuld terug, de ene keer met allemaal screenshots van Google Streetview erbij en de andere keer kreeg ik een pakket handgeschreven formulieren door de brievenbus gegooid."


Stoplichten te snel op rood "Alle uitkomsten van de enquêtes zijn geanalyseerd om de belangrijkste pijnpunten te achterhalen voor ouderen. Kruispunten blijken het grootste probleem, veel mensen vinden het moeilijk om daar over te steken. Er zijn vaak geen zebrapaden en haast overal springen de stoplichten te snel op rood. 'Ik haal de overkant niet', geven veel ouderen aan. Dat levert gevaarlijke situaties op."


Gevaarlijke stoepen "Daarnaast waren er veel opmerkingen over de stoep. Die is vaak te smal en zit vol met obstakels, dan staat er midden op de stoep opeens een lantaarnpaal of verkeersbord. Zeker voor ouderen met een scootmobiel of rollator is de stoep dan niet meer te gebruiken. Ook scheefliggende stoeptegels, bijvoorbeeld door boomwortels, zijn een probleem voor mensen die niet goed ter been zijn."


Actiepunten voor de gemeente "Die bevindingen hebben we samen met een onderzoeker van Disability Studies en vier oudere deelnemers gepresenteerd aan een beleidsmedewerker van gemeente Nijmegen. Hij gaf aan dat de gemeente het fijn vond om concrete actiepunten van ouderen aangeleverd te krijgen, hoewel ze ook veel pijnpunten al in het vizier bleken te hebben. De gemeente neemt de onderzoeksresultaten mee als ze volgend jaar hun normenlijst voor de Nijmeegse openbare ruimte gaan herzien."



Overhandiging van de onderzoeksresultaten


Samen sterk "De ouderen kijken ook positief terug op hun deelname aan Met z'n allen de straat op. Van een aantal deelnemers kreeg ik terug dat ze zich empowered voelden nu ze een clubje met deelgenoten kenden. Ze waren niet meer de enige persoon die last had van volle stoepen en akelige kruispunten."

Benieuwd naar het complete onderzoek? De resultaten zijn te downloaden bij Disability Studies.

bottom of page