top of page

Meegenieten op een afstandje: interview met Jacoline de Heer


Het Contactloze Buitenconcert heeft afgelopen maandag de bewoners van woonzorglocatie Laurens Borgstede bijgewoond! Dit initiatief werd onder andere verzorgd door Jacoline de Heer, programmacoördinator cultureel-maatschappelijk podium van podium Het Kruispunt Barendrecht. In dit interview vertelt zij hoe dit optreden tot stand is gekomen en hoe het is bevallen.


Hoe ben je bij Club Goud uitgekomen? “Via LinkedIn dacht ik. Ik had het daarvoor ook al ergens in het nieuws omstreeks Nijmegen of Brabant zien staan. Als cultureel-maatschappelijk podium Het Kruispunt vinden we het belangrijk tijdens onze sluiting toch van waarde te zijn voor de lokale gemeenschap. En zeker ook voor de kwetsbare groepen die het extra hard nodig hebben. Daar pas het idee van de contactloze buitenconcerten heel goed bij. En door de livestream bieden we ook andere mensen een leuk concert aan geven we de artiesten een mooi platform.”

Hoe heb je gebruik gemaakt van onze informatie? “Ik heb het stappenplan doorlopen. Het was fijn om te verwijzen naar een landelijk initiatief bij het aankaarten van het plan, dan zijn mensen sneller geneigd om mee te werken. Ook heb ik foto’s gebruikt om mensen te laten zien wat het idee is. Daarbij heb ik nog telefonisch contact gehad met Club Goud toen de landelijke corona-maatregelen verder aangescherpt werden, het was fijn om daarover te kunnen overleggen.”


Hoe is het gegaan?

“Goed! We schrokken wel even van het slechte weer, omdat het al weken zonnig is. Toen hebben we even gebeld met de locatie en is er een grote parasol neergezet. Het kon dus allemaal doorgaan. We vonden het allemaal hartstikke leuk verder! Er mochten maximaal drie mensen mee, dus ik was er zelf niet bij. Wel hadden we een WhatsApp groep waarin we contact hielden. Daarnaast konden mijn collega’s ik en meekijken via de livestream.


De bewoners vonden het zo leuk dat ze aan het einde nog “We want more” zaten te joelen! De artiesten kwamen nog met een toegift. Het waren sowieso erg enthousiaste jongens, beiden oorspronkelijk uit Barendrecht. Vooral hun lied 'Op de Middenbaan' (over de winkelstraat van Barendrecht) viel in de smaak. Als ze zelf niet speelden werd er ook muziek afgespeeld met de telefoon op de speakers, zodat het ook tijdens het op- en afbouwen nog gezellig was! De bewoners hebben na afloop nog met een verzoeknummer meegezongen.”

Kreeg je nog leuke reacties achteraf? “Ja, heel veel leuke reacties! Na afloop heb ik gebeld met de begeleiders en artiesten die ter plaatse waren gedurende het evenement. De begeleider gaf aan dat de bewoners het heel leuk vonden en erg waardeerden dat ze niet vergeten worden. Het buitenconcert gaf een luchtig moment in deze spannende tijd.”


Zo vertelt begeleider Marjan Beekman: "Voor de bewoners is het fijn dat ze in deze spannende tijd even naar buiten kunnen en genieten van muziek. Zo kunnen ze hun zorgen even vergeten. De verzorgers hebben vanaf de bovenverdieping staan kijken, ook voor hen een hart onder de riem. Het is fijn om te merken dat er aan ons wordt gedacht."

Artiest Lex van Bezemwijk is zeer te spreken over het buitenconcert. "Het was een groot succes", zegt hij. Het was voor hem vooral in het begin even wennen vanwege de afstand, "Maar als je dan de glimlach op het gezicht van de bewoners ziet dat maakt je dag" aldus Lex.

Hoe beviel de livestream? “De livestream is goed bevallen. De aanwezige technicus moest wel heel erg multitasken: hij verzorgde naast de techniek ook de foto’s en de livestream. Dit was omdat we er maximaal 3 mensen naar toe konden sturen. De livestream heeft overigens via de smartphone van artiest gelopen. Zo konden we deze uitzenden op een 4G netwerk in plaats van via de wifi, wat erg hielp voor de kwaliteit!


Deze telefoon stond op een statief grotendeels op de artiesten gericht, vanwege de privacy van de bewoners. Op Facebook kregen een paar keer de vraag of ze het publiek mochten zien. De camera is vanaf een afstandje twee keer kort op het publiek gericht. ”


Benieuwd naar de livestream? Bekijk deze op de Facebook pagina van Het Kruispunt of krijg een sfeerimpressie van de volgende korte video:

Wat heb je geleerd van het contactloze buitenconcert? "Er zijn een paar lessen geweest: we hebben aan alles gedacht behalve de regen: dus vooraf aan beschutting denken is handig voor een volgende keer. Daarnaast dat je wel degelijk iets op afstand kunt organiseren, dat is fijn om te werken. Het is wel belangrijk dat je snel kunt schakelen en je moet het evenement goed voorbereiden: het is fijn als je daar een week de tijd voor hebt. Het belangrijkste wat ik hieruit meeneem is dat dit soort initiatieven ook weer kunnen leiden tot mooie samenwerkingen leiden na de corona-tijd."

Gaan jullie het nog vaker doen? “Ja dat zouden we wel willen, Het Kruispunt heeft naar aanleiding van dit initiatief al twee nieuwe verzoeken gekregen. Ook werden we er op gewezen dat jongeren in instellingen ook heel erg behoefte hebben aan afleiding. Dus er liggen genoeg kansen in Barendrecht. Wel houden we alle ontwikkelingen rondom corona in de gaten en doen we het alleen als we de veiligheid van iedereen kunnen garanderen.

Waar hou je je nu mee bezig? “Normaal gesproken is er elke maand een Pubquiz in Spruit Eten en Drinken, het restaurant van Het Kruispunt, maar die is komen te vervallen. Dus daarom starten we woensdag met een Online Pubquiz vanaf huis. Deze wordt landelijk beschikbaar gesteld door Mr. Bright’s Quiz Night, nu de horeca dicht is en iedereen kan hier veilig en gratis aan meedoen! We hebben alle Barendrechters opgeroepen hier aan mee te doen via www.quiznight.nl en stellen voor het beste Barendrechtse team een leuke prijs beschikbaar.

1 Comment


Mila
Mila
Sep 22, 2022

Good readinng your post

Like
bottom of page