top of page

"We maken er het beste van, initiatieven zoals een Contactloos Buitenconcert dragen daar aan bij"Afgelopen twee weken zijn we met Club Goud gestart met Contactloze Buitenconcerten en hebben er meteen een heleboel plaatsgevonden!! We vonden het ontzettend ontzettend leuk om de bewoners mee te zien zwaaien en dansen op de muziek. Hoe was voor de zorginstellingen om zo'n optreden te organiseren? We vroegen Jeanette (coördinator informele zorg bij Pantein regio Boxmeer), Martine (coördinator welzijn en vrijwilligers bij ZZG locatie Boszicht) en Wilma (medewerker dagbesteding bij De Waalboog locatie Nijevelt) naar de ervaringen van de optredens.Jeanette van Pantein

Het optreden met zangeres Karlijn Nijkamp vond plaats op dinsdag 17 maart en kreeg veel media aandacht! NOS kwam langs en de beelden waren onder andere op NPO1 en RTL4 zichtbaar.


Hoe vond Jeanette het?

"Als ze terug kijken naar de middag vonden

de bewoners het heel leuk. Het was rock, een keer wat anders en met een goeie zangeres. Ze had zich speciaal voor de bewoners verdiept in de oude liedjes, van The Beatles bijvoorbeeld.


Tijdens het spelen kreeg een mevrouw tranen in de ogen bij de kushand van de zangeres onder het nummer ‘Let it be’, daar kreeg ik echt kippenvel van. Ook de armen die de lucht in gingen bij het liedje van Guus Meeuwis maakten een memorabel moment. Een meneer was zo geraakt en zat met tranen in z'n ogen terwijl hij zei “dit is echt mijn tijd, dit is zo mooi”. Dat blijft me wel erg bij."


Jeanette ontvangt ook veel leuke reacties op de nieuwsberichten:

"De dames die met enige regelmaat nog op tv komen zijn natuurlijk nog heel enthousiast. Ze zijn nog steeds te zien op NPO1 en laatst op RTL4 met ‘All you need is love’. Nu loopt ook weer het initiatief ‘You never walk alone’, en ook zij gebruiken nog beelden. Ik krijg nog steeds reacties zoals “mooi stukje”, “goed initiatief” en “Leuk dat dit in alle snelheid georganiseerd kan worden”. Ik heb eigenlijk niks negatiefs terug gekregen. De aanleiding om met betrekking op corona in het nieuws te komen is niet leuk. Maar dat er zoveel media aandacht voor is vonden wij heel bijzonder. Een leuke bijkomstigheid waar mensen door werden geraakt. Daarbij geeft de media ook een positieve vibe over onze organisatie, ook tijdens deze crisis"


De nieuwsberichten brachten emoties naar boven:

"Ook kwam er een reactie binnen van de vrouw van een van de cliënten die mij erg bij is gebleven. “Ik heb mijn man tenminste nog lachend op tv gezien”. Het huis in nu niet meer toegankelijk voor bezoekers. Toch willen we activiteiten aanbieden. Dat is een moeilijke afweging, wel een artiest langs laten komen (op afstand), maar niet de familie. "


Jeanette wil er het beste van maken:

"Je moet roeien met de riemen die je hebt. Het Coronavirus is iets wat ons allemaal overkomt en we moeten er het beste van maken. Dit soort initiatieven dragen daar heel erg aan bij."Martine van ZZG


Bij locatie Boszicht was woensdag 18 maart Lisethe Lukassen aka Zangeres Pearl van de partij. Zij heeft hitjes zoals 'Kom van dat dak af' van Peter Koelewijn gespeeld. Martine vertelt over haar ervaring.


Hoe vond Martine het?

"Gedurende de crisis komen we de dag door met eten-drinken-slapen om het zo maar te zeggen. We zijn binnen de organisatie druk met wat kan wel en wat kan niet. We gaan toch proberen om kleine activiteiten aan te bieden. Elke dag kijken we op individueel niveau en voor het grote geheel wat we kunnen doen. Initiatieven die op ons afkomen worden zeer op prijs gesteld. We hebben bijvoorbeeld plantjes en kaartjes ontvangen om morgen uit te delen onder de bewoners. Ook zijn er studenten langsgekomen voor een variant op ‘Nederland in beweging’, waarbij iedereen mee kon doen vanaf het eigen balkon."


De bewoners zijn zeer te spreken over het contactloze buitenconcert:

"Ze vonden het fantastisch! Ik heb nog niet alle bewoners kunnen spreken, maar wie ik heb gesproken vonden het echt een cadeautje. Absoluut een hart onder de riem. Ik vond het ook echt prachtig! Echt goed om te zien hoe mensen op balkon zwaaien en genieten. Op momenten was iedereen aan het meeklappen, dat was echt geweldig! We hopen dat het weer meewerkt, zodat er meer buitenactiviteiten georganiseerd kunnen worden."


Martine zou het contactloze buitenconcert zeker aanraden:

"Absoluut meteen doen! Het haalt iedereen uit de dagelijkse sleur en geeft de mensen weer een reden om uit bed te komen."Wilma van De Waalboog

Donderdag 19 maart mocht het buitenconcert bij locatie Nijevelt plaatsvinden. Hier speelde pianiste Margriet prachtige liedjes van vroeger en nam zij ook suggesties aan.


Hoe vond Wilma het?


"De bewoners zijn wel onrustig nu familie niet meer op bezoek komen. Ze hebben het gevoel dat ze niet meer veel mogen. Het horen van het vele nieuws rondom Corona geeft onrust. Daarom proberen we ze af te leiden met activiteiten. Een Buitenconcert is een mooie afleiding!"


Locatie Nijevelt krijgt geen genoeg van de buitenconcerten:

"We hebben overigens afgelopen maandag nóg een buitenconcert gehad. We ontvangen veel aanmeldingen van artiesten. Collega’s doen een beroep op Facebook en we ontvangen daar door zoveel aanmeldingen dat het bijna vechten is om een plekje. Mensen worden in deze tijd heel creatief met ideeën."

De bewoners vonden het bijzonder:

"Ze begonnen zwaaien naar elkaar, ook naar de overburen die ze zelden zagen. De bewoners hadden nog niet eerder zoiets meegemaakt. Helaas hebben wij dubbel glas en kwam de muziek er op de hogere etages niet helemaal doorheen. We moesten de ramen op een kiertje zetten en iedereen goed inpakken tegen de kou. Dat hielp! De reacties van de bewoners waren verder goed, ze vonden het heel bijzonder. Er vroeg zelfs nog iemand om de naam van de pianiste. Het pianospel was heel erg leuk, daar houden ze sowieso wel van. Het was ook leuk dat de pianiste suggesties aannam, dit leidde tot dansen. Mensen waren erg enthousiast en gingen ondanks de kou dik ingepakt op het balkon zitten."

Wilma was zelf ook erg tevreden:

"Erg leuk dat het kan! Dat je mensen toch afleiding kan geven is fijn. De mensen hier zijn gewend aan veel activiteiten en dat is nu beperkter. Het Buitenconcert is toch een nieuwe manier om iets aan te bieden en het geeft ook wat afwisseling in het activiteitenprogramma. Ik heb ze ook uitgelegd dat er een artiest speciaal voor hen kwam, dat vonden ze helemaal geweldig. Ze zaten tijdens het opbouwen al achter het raam mee te kijken."

Wilma zou niet alleen zorginstellingen aanraden dit te doen:

"Ja absoluut! Ik denk dat je er heel veel mensen blij mee kan maken. Mensen voelen zich toch wel opgesloten nu. Het buitenconcert zorgt er voor dat ze iets anders te doen hebben. Vinden trouwens alle mensen wel leuk denk ik, om iets voor de deur te hebben staan! Niet alleen de bewoners van een zorghuis. Het is zeker ook een meerwaarde voor jonge kinderen die nu veel thuis zitten."


Wil je meehelpen om nog meer ouderen te kunnen opvrolijken met Contactloze Buitenconcerten? Dat kan heel makkelijk door een kleine donatie te doen, zouden we supertof vinden!

Comentarios


bottom of page