Waarom wij werken aan een 80+ vrijwilligerscentrale


We komen veel oudere mensen tegen met Club Goud. Heel veel verschillende ouderen: mensen van zeventig op een woonzorglocatie, negentigjarigen die nog zelfstandig in een rijtjeshuis wonen en soms zelfs iemand die de honderd al is gepasseerd. Veel oudere mensen zijn nog heel actief en ondernemend, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij De Zonnebloem of als maatje. Dat inspireert ons.


Er zitten natuurlijk allemaal voordelen aan vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger maak je nieuwe vrienden, het geeft een stukje zingeving en is vaak gewoon heel erg gezellig. Je wordt gelukkig van iets doen voor een ander! Dat weten we niet alleen uit eigen ervaring, maar dat lees je ook terug in onderzoeken. Zo ontstond het idee: kunnen we vrijwilligerswerk inzetten als middel om ouderen binnen de maatschappij te houden? Dat werd de 80+ Vrijwilligerscentrale!


Vrijwilligerswerk voor mensen met levenservaring

Natuurlijk kunnen een hoop ouderen prima zelf vrijwilligerswerk organiseren. Zij gaan zelf op zoek naar een leuke organisatie die hun hulp kan gebruiken. Maar er is ook een groep oudere mensen die niet goed weet hoe ze dat moeten aanpakken. Mensen die het misschien niet durven, niet weten wat ze leuk zouden vinden of waar ze goed in zijn. Die mensen willen we graag op weg helpen. Of eigenlijk willen we de drempels voor hen wegnemen. We helpen bij het uitzoeken van een leuke vrijwilligersfunctie, regelen vervoer en zorgen dat iemand meegaat om extra uitleg te geven. Zo stellen we ons de 80+ vrijwilligerscentrale voor. Door ouderen te ondersteunen bij het vrijwilligerswerk willen we hen extra eigenwaarde bezorgen. Want anderen helpen, dat geeft een goed gevoel!
Mia & Tineke We zitten nu in de ontwikkelfase. Daarbij spreken we zorgmedewerkers, vrijwilligersorganisaties en natuurlijk ouderen zelf! Vorige week dronken we een kop thee met Mia (70) en Tineke (85). Daarvan leerden we veel over de redenen van ouderen om vrijwilligerswerk te doen, de problemen waar ze tegenaan lopen en manieren om mensen te motiveren.


“Ik vind het heel leuk om mooie kleren aan te trekken als ik vrijwilligerswerk ga doen”, vertelt Mia (70) ons. “Dan trek ik iets leuks uit mijn kledingkast en doe ik opvallende oorbellen in. Het is zo lekker om me helemaal te kunnen optutten!” Haar vriendin Tineke (85) heeft haar eigen redenen om vrijwilligerswerk te doen. Ze noemt het een overlevingsstrategie, iets dat haar uitdaagt en houvast geeft. De verbondenheid en waardering die erbij komen kijken vindt ze prettig.


Mia en Tineke merken dat veel vrouwen in hun omgeving het moeilijk vinden om zichzelf als waardevol te zien. Ze hebben geen werkervaring opgedaan in dienst bij een bedrijf, dat was vroeger niet gebruikelijk als vrouw en als getrouwde vrouw zelfs onmogelijk. Daardoor denken ze dat ze in een vrijwilligersfunctie weinig kunnen toevoegen. Onterecht natuurlijk, want deze dames hebben door hun levenservaring juist heel veel te bieden.


Van deze gesprekken leren we dat het ontzettend belangrijk is om een kop thee te gaan drinken met mensen en hen te vragen: wat lijkt u nou nog leuk? Want het zal soms wat tijd kosten. We zijn al gewaarschuwd: mensen zeggen in eerste instantie waarschijnlijk 'nee'. Ze durven niet of twijfelen aan hun capaciteiten. Maar juist voor die oudere mensen kan de eigenwaarde die vrijwilligerswerk geeft een belangrijk resultaat zijn.De eerste vrijwilligers De eerste test zit erop. Daarbij schreven ouderen kaartjes voor de kinderafdeling van het Canisius Ziekenhuis in Nijmegen. Tijdens de coronatijd stuurden we honderden kaartjes naar ouderen om hen een hart onder de riem te steken. Toen dachten we: hoe leuk als ouderen ook zelf kaartjes kunnen schrijven voor andere mensen die het lastig hebben? We namen de proef op de som en enthousiasmeerden 11 ouderen om kaartjes te schrijven voor zieke kinderen en hun ouderen. Kinderverpleegkundige en Club Goud-vrijwilliger Annelien deelde deze lieve berichten uit op de afdeling. In het ziekenhuis haalden ze steun uit de post en de ouderen hadden met plezier de kaarten beschreven. Een eerste klein succesje om te vieren!

De plannen We zijn nu druk bezig met het opzetten van nieuwe ideeën voor 80+ vrijwilligerswerk. Daarbij zullen we aansluiten bij bestaande vrijwilligersinitiatieven, eventueel met kleine aanpassingen, of nieuwe samenwerkingen opzetten.


Het lijkt ons bijvoorbeeld tof om ouderen als taalmaatje aan de slag te laten gaan bij Learn Dutch, waar ze mensen helpen om Nederlands te leren. We gingen ook al langs bij Kinderopvang Kion die gebruikmaakt van vrijwillige voorlezers. Kion reageerde enthousiast op ons voorstel om hun vrijwilligersvacatures in te vullen met ouderen uit de wijk. Wij regelen dan waar nodig extra ondersteuning met vervoer of begeleiding. Onze persoonlijke lievelings is Oopoeh, een platform dat opa’s en oma’s koppelt aan oppashuisdieren in de buurt. De ouderen krijgen gezelschap en beweging, en de honden zijn blij met de extra aandacht.


Deze maand organiseren we een grote brainstorm voor de doelgroep met Netwerk 100. We hopen dan in oktober concreet aan de slag te kunnen gaan met het inrichten van vrijwilligersfuncties en de werving. De eerste 20 vrijwilligers starten als alles goed gaat in januari 2021 met hun nieuwe vrijwilligersjob!

Kom bij de club:

Club Goud

Waalbandijk 16

6541 AJ Nijmegen

hallo@clubgoud.com

  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle

Inspiratie rondom welzijn in de ouderenzorg ontvangen?

"Deze mail voelt als confetti in mijn mailbox! 🎊"

- Femke, abonnee & Begeleider Zorg & Welzijn

© 2020 Club Goud