top of page

Ins & Ouds met Muziek Maatje Sam


Club Goud vrijwilligers vertellen je in de serie Ins & Ouds wat ze samen met de Nijmeegse ouderen ondernemen en waarom ze dat zo leuk vinden. Dit keer is het de beurt aan Sam.


Als Muziek Maatje gaat Sam op bezoek bij Meneer Piet in woonzorglocatie Juliana van ZZG. Samen met zes andere duo’s (en een paar drietallen) werken ze in vijf ontmoetingen toe naar een optreden in Doornroosje.


“Ik zag dat Doornroosje op Facebook een oproep plaatste voor Muziek Maatjes en ik dacht: ‘why not?’ Een aantal maanden daarvoor had ik samen met mijn vader in een hospice gespeeld. Een intense ervaring, maar daar merkte ik wel hoeveel muziek kan betekenen voor ouderen. Muziek kan mensen snel verbinden, dus dat trok me aan in het project. Verder ben ik er vrij blanco ingegaan. Als je allebei een passie hebt voor muziek, dan moet het wel goed komen lijkt me."


De eerste ontmoeting met Piet

“Gelukkig was meteen een klik met Piet. We lachen samen superveel en ik kijk er steeds naar uit om bij hem langs te gaan. Piet is echt een gezelligheidsdier en we praten naast muziek ook over zijn leven vroeger op de boerderij en over mijn leven. ‘Nog nieuws?’ vraagt hij standaard als ik binnenkom. We zijn bovendien allebei Feyenoord fans, dat schept natuurlijk ook meteen een band.


“Op de eerste ontmoeting waren we al binnen twintig minuten ‘De Vlieger’ van Hazes aan het zingen. Piet zong vroeger veel met zijn broers en zussen, hij zat zelfs bij het kerkkoor. Die passie heeft hij nog altijd. We luisteren veel naar oude muziek op Spotify. Als ik hem vraag welke artiesten hij graag luistert, kan hij er maar een paar opnoemen. Maar wanneer ik een afspeellijst met Nederlandstalige nummers uit de jaren 40 aanzet, komt er opeens vanalles terug. Nummers die hij al dertig jaar niet meer heeft gehoord zingt hij dan van voor tot achter mee, en als het even stil is zet hij zelf een nieuw liedje in."


“We luisteren ook muziek die ikzelf leuk vind, bijvoorbeeld Bob Dylan. Die nummers speel ik dan voor hem op mijn gitaar. “Ik krijg er kippenvel van” zegt Piet dan. Hij vindt het vooral interessant en bijzonder dat ik live voor hem speel. Wat je merkt aan Piet is dat hij graag muziek luistert, maar hij leeft pas echt op als hij een deuntje herkent van vroeger.”

“Voor het optreden in Doornroosje oefenen we op ‘Droomland’ van André Hazes, Piets ultieme lievelingsplaat. Zelf ben ik geen grote Hazes-fan, ik ken het vooral van de kroeg. Het maakt ook niet zoveel uit of het mijn persoonlijke smaak is, het is gewoon mooi om zoiets te delen. Dat je hem ziet genieten. We schelen 67 jaar, maar zulke klassiekers zijn tijdloos. We kennen het allebei, ondanks ons leeftijdsverschil. Dat is het mooie aan muziek, dat het je verbindt.”


“Piet roept zo vaak dat hij geen podiumvrees heeft, dat ik vermoed dat hij het optreden toch best spannend vindt. Er komt behoorlijk veel familie kijken en Piet heeft zelf nog nooit een concert meegemaakt. Dat maakt het voor mij extra bijzonder, dan kan ik hem ook Doornroosje eens laten zien waar ik zelf vaak naar concerten ga. En na de show? Dan blijf ik zeker langs gaan bij Piet.”


Hier zie je een stukje van het optreden van Sam en Piet:


Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan Muziek Maatjes? We beginnen in september 2020 met een nieuwe editie in Schaijk! Kijk voor andere leuke activiteiten in onze agenda.

Comentarios


bottom of page