top of page

Iets voor de ouderen doen? Zo geef je een contactloos concert!

Edited: Dinsdag 16 maart organiseerden we het allereerste Contactloze Buitenconcert van Nederland. Wie die avond het NOS journaal of RTL Nieuws zag, zag ons voorbijkomen :-). Sinds dien hebben we al meer dan 300 concerten georganiseerd bij (zorg)locaties in heel Nederland! Daarmee hebben we al veel ouderen verblijd, maar er staan er uiteraard nog genoeg te popelen op een concert! Of misschien hebben ze al een concert gehad en krijgen ze er geen genoeg van. Daarom delen we de opgedane kennis, zodat het zelf organiseren van een concert een piece of cake is!


Ga je zelf aan de slag? Super! Hieronder vind je ons 5 stappenplan met tips & tricks:



Om ervoor te zorgen dat er alleen nog maar meer concerten voor ouderen komen, leg ik hier heel graag uit hoe je in een handomdraai een contactloos concert organiseert, zodat iedereen die graag iets voor ouderen wil betekenen gemakkelijk aan de slag kan!


Stap 1) Leg contact met een ouderenorganisatie

De eerste stap is contact leggen met een plek waar ouderen wonen. Misschien is dat het huis waar je oma woont of de locatie bij jou in de straat. Stuur een mail met het idee voor het concert naar de locatie t.a.v. de activiteitenbegeleiding.


In deze mail kan je het idee uitleggen en een mooie foto of filmpje meesturen zodat de medewerkers daar een idee krijgen hoe het eruit ziet. Zijn ze enthousiast? Bekijk dan wanneer een geschikte dag en tijdstip zou zijn voor het concert. Krijg je geen reactie? Ook dat is natuurlijk heel begrijpelijk in deze hectische en pittige tijd voor hen. Wacht het even af of ga op zoek naar andere manieren om ouderen te steunen.


Bespreek met de ouderenorganisatie of zij een vergoedingen betalen voor de artiest. Er vallen veel (groeps)activiteiten voor ouderen uit, dus wellicht is er ruimte in het budget om de artiest (die nu zonder inkomsten zit) een vergoeding te geven.


Stap 2) Vind artiesten

Er zijn twee opties: of je hebt mensen in je eigen netwerk die een mooi optreden kunnen verzorgen of je zet de kracht van social media in en doet een oproep wie er zou willen komen optreden. Voor veel artiesten vallen er nu natuurlijk heel veel concerten weg, dus wellicht dat zij het leuk vinden om te doen.


Let op: bespreek met de ouderenorganisatie of zij een vergoeding kunnen betalen voor de artiest. Er vallen veel (groeps) activiteiten voor ouderen uit dus met een beetje geluk is er wat ruimte in het budget om de artiest (die ook veel minder inkomsten heeft nu) te betalen.


Good to know: het is handig als een artiest eigen techniek (PA) heeft of weet waar hij dat kan fixen, zodat dat niet apart geregeld hoeft te worden. Oe! Het hoeft natuurlijk niet per se muziek te zijn, be creative en bedenk wat er nog meer allemaal zou kunnen in deze categorie...!


Stap 3) Stylen maar!

Fijn ook als het er mooi uit ziet, dus ga op zoek naar een aantal mooie manieren om het concert aan te kleden. Een huiskamersetting doet het altijd goed, denk: groot rood tapijt (je kent ze wel) schemerlamp, planten, bankje. Bij een van onze concerten hadden vrijwilligers ook nog met stoepkrijt op de parkeerplaats een mega grote bloem gemaakt, waarbij de artiest in het midden stond. Vlaggetjes zijn ook top! Zie ook onze foto's voor inspiratie.


Stap 4) Iedereen akkoord? Maak een Google document met alle info

Om iedereen snel te informeren over adressen, tijdstippen etc. maakten wij een google document met daarin alle info. Je voegt de artiesten en contactpersonen van de ouderenorganisatie toe zodat iedereen gemakkelijk kan terugvinden wat er is afgesproken. Werkt top vinden wij altijd.


Stap 5) Productie

Goed om van te voren aan de locatie te vragen of zij willen kijken wat een slimme plek is om de artiest neer te zetten. Waar kunnen de meeste mensen het zien? En waar staat de minste wind?


Handig als zij zorgen dat daar een haspel met stroom ligt, zodat de artiest zijn PA daarop kan aansluiten. Vraag ook aan de organisatie of zij de ouderen en het personeel willen inlichten over het concert, zodat iedereen op tijd bij het raam of op het balkon kan zitten.


Zorg dat je er zelf 45 minuten van te voren bent om de artiesten op te vangen, samen alles op te bouwen en nog even af te stemmen met iedereen. Onze concerten duurden steeds 45 minuten en dat is voor veel ouderen ook genoeg.


Wil je graag foto's maken? Stem dat altijd heel goed af met de locatie en/of met de organisatie daarachter. Niet iedereen gaat nou eenmaal graag op de foto :-)



ALLERBELANGRIJKSTE: Be safe! Spreek af dat er niemand naar binnen gaat, dat je 1,5 meter afstand van elkaar houdt, dat je niet door de ramen met ouderen gaat praten of op een andere manier bij ouderen in de buurt komt, dat je je handen ontsmet etc.


Join the community!

Helemaal enthousiast om aan de slag te gaan? Super! Als je ons laat weten dat je bezig bent, kunnen wij je helpen met bijvoorbeeld mails, social media berichten, contacten die wij hebben bij jou in de regio etc. Meld je dus vooral aan bij ons door hier je gegevens in te vullen, dan nemen wij contact met je op!


Zet 'm op! Wij hebben de afgelopen dagen samen met bijna 400 ouderen mega genoten van de concerten en hopen dat er nog heeeel veel meer komen :-)


bottom of page