top of page

Gouden combinaties tussen jong en oud


Lisette Zaal, Wilma Heesbeen en Mevrouw J.

“We hebben echt perfecte matches kunnen maken”, vertelt Lisette Zaal. Als medewerker dagbesteding bij De Waalboog is ze betrokken bij het maatjesprogramma van Club Goud. “Nadat mijn collega Wilma en ik acht oudere deelnemers hadden vonden, koppelden we hen aan de vrijwilligers. De interesses van de jongeren pasten gelukkig heel goed bij de bewoners. We hebben gouden combinaties gemaakt en de ouderen zijn allemaal heel blij met hun match.


“Op mijn afdeling wonen zestien ouderen, de oudste bewoner is 97 en de jongste 54. Vier van hen doen mee aan het maatjesprogramma. Deze ouderen willen graag extra aandacht en vinden het leuk dat er iemand speciaal voor hen langskomt. Iedereen heeft het liefst een jong maatje. Ze gaan allemaal graag wandelen, maar de meesten zitten in zware rolstoelen. Dan is een jong, energiek maatje die de rolstoel kan duwen erg handig. Daarnaast vinden de ouderen hun medebewoners oud, maar niet zichzelf”, lacht Lisette.


Samen naar buiten “Bij alle maatjes ben ik erbij geweest voor de eerste ontmoeting, bij sommigen zelfs vaker. Met één bewoonster en haar maatje Julius ben ik bijvoorbeeld eerst koffie gaan drinken in onze brasserie. De volgende afspraak ben ik meegegaan om uit te leggen hoe de rolstoel van mevrouw precies werkt. Daarna zijn ze elke week samen op stap geweest. Mevrouw vindt de wandelingen samen met haar maatje Julius echt heerlijk, ze geniet ervan om even buiten te zijn. Elke week gaan die twee samen winkelen bij de Albert Heijn of de Coop.


Positieve ervaringen “De ouderen hebben het maatjesprogramma heel positief ervaren, bij sommigen straalt het plezier er vanaf. Het is heel leuk om al hun verhalen te horen. Zo zag een andere bewoonster een bijzondere kaas in de krant staan en daar bleef ze maar over doorgaan. Toen stond haar maatje Christiaan de week erop met die kaas op de stoep: ‘u wilde toch weten hoe hij smaakt? Nou, hier is ‘ie.’ Frederiek en haar maatje zien elkaar elke donderdagavond voor een potje rummikub of een wandeling. Aan het einde van het bezoek schrijft Frederiek dan meteen op de kalender wanneer ze weer langskomt.


Helemaal weg van elkaar “De meeste jonge maatjes hebben aangegeven dat ze na het maatjesprogramma langs blijven komen, echt hartstikke leuk. Zelfs Nino blijft zijn bezoekjes voortzetten, terwijl hij eigenlijk van plan was om alleen aan het project mee te doen en daarna te stoppen. Elk weekend gaat hij langs bij een bewoonster van 97. Die twee zijn weg van elkaar, zij is echt helemaal gek op hem. Mevrouw zocht een intellectueel maatje. Nino zegt dat hij veel van haar leert en dat ze interessante gesprekken hebben samen.”

Comments


bottom of page