top of page

Behind the scenes: de afgelopen 4 weken bij Club Goud



Go go gooo! Wij werken op dit moment heel hard om zoveel mogelijk ouderen te bereiken die door de lockdown thuis moeten blijven. We bereikten al 4500 ouderen, organiseerden zo'n 60 concerten. Niet alleen voor ouderen overigens, ook voor alle lieve zorgmedewerkers die meegenoten van de muziek. Ben je benieuwd naar hoe wij dit alles de afgelopen weken tot leven brachten? In deze blog neem ik je mee achter de schermen. Go!


Vandaag precies 4 weken geleden was ik op weg naar mijn maatje Wim (101) toen de corona-crisis ineens heel concreet werd. Onderweg naar Wim hoorde ik premier Rutte op de radio zeggen dat we de komende tijd beter niet meer op bezoek konden gaan bij ouderen. Mijn hart brak. Want precies datgene waarvoor wij ons het hele jaar door inzetten, dát mocht opeens niet meer. Maar met de sipheid die ik voelde, werd ik ook strijdlustig. Want er zijn nog heel veel andere manieren om ouderen blij te maken als je niet meer op bezoek mag. Actiemodus aan!


Diezelfde donderdagavond deden we via onze social media kanalen een oproep om lieve wensen voor oudere mensen naar ons te sturen. Gewoon iets liefs, per mail, zodat wij het konden doorzetten naar alle locaties voor ouderen waar we door het jaar heen komen. Binnen no-time stroomde onze inbox vol! Nadat we bij Editie NL te zien waren met onze oproep, was het helemaal niet meer te stoppen. Dat weekend ontvingen we meer dan 300 mails met tekeningen, posters, raadsels, puzzels, gedichten en verhalen. Allemaal bedoeld om ouderen een hart onder de riem te steken. Wij verzamelden alles, maakten het makkelijk printbaar en zetten het door naar een kleine 20 verzorgingshuizen. Zo bereikten we bijna 2000 oudere mensen met lieve wensen uit heel Nederland.




Van Mails naar Muziek: Club Goud's Contactloze Buitenconcerten

Op maandag stuurden we alle lieve berichten door naar de zorgmedewerkers. In de mail vroegen we of er misschien nog andere manieren waren waarop we zouden kunnen helpen: "Misschien kunnen jullie iets met muziek doen, iets bij ons in de tuin?" vroeg een van de dames. Diezelfde middag deden we opnieuw een oproep op social media en binnen twee uur hadden we twee artiesten gevonden die wilden meedoen met een buitenconcert de dag daarna. We regelden aankleding, stemden af over techniek, over de plek en over de veiligheid en belden ook nog even met het NOS Journaal dat graag wilde komen kijken.

Die dinsdag vonden de eerste twee Contactloze Buitenconcerten plaats. En het was magisch! Zangeressen Pearl en Karlijn zongen hun mooiste liedjes voor een enorm dankbaar publiek dat achter de ramen enorm genoot. Ondertussen genoten wijzelf van het feit dat we op zo'n manier toch iets konden betekenen. We kregen een geweldige berg lieve reacties nadat we bij het 18.00 uur NOS journaal en RTL Nieuws uitgebreid in beeld kwamen.



Van Nijmegen naar Nederland met onze Contactloze Buitenconcerten

Na de eerste twee concerten op die eerste dag volgden er die week nog vier in Nijmegen. De FutureTalentFactory uit Den Bosch schoot te hulp en zij startten de concerten in Den Bosch en Breda. Het nieuws over ons initiatief verspreide zich waardoor we meer vragen en aanvragen kregen. Dat weekend maakten we een aanmeldformulier voor organisaties, artiesten en vrijwilligers die graag wilden meehelpen met de concerten. Toen ging het opeens echt hard. Vanuit het hele land stroomden de aanmeldingen onze mailbox binnen, die opeens aangaf de maximale capaciteit te hebben bereikt! Van Friesland tot Limburg melden zich mensen aan en als kleine Nijmeegse organisatie gingen ineens bekijken wat we landelijk konden betekenen voor ouderen. Zo leerden we de afgelopen drie weken met vallen en opstaan hoe je zo veilig & waardevol mogelijk een contactloos buitenconcert kan organiseren.


Hoe organiseer je een Contacloos Buitenconcert à la Club Goud?

Met een klein team van Club Goud en een heel groot aantal vrijwilligers door het hele land werken we nu zo hard als we kunnen om zoveel mogelijk ouderen te verrassen met mooie muziek. Als het lukt om op alle 181 locaties die bij ons een aanvraag hebben gedaan een buitenconcert te organiseren, bereiken we ruim 13.000 ouderen. Een ongelooflijk aantal! We delen graag dat wat we tot nu toe geleerd hebben. Naast de organisatie & communicatie zijn er drie thema's waar we veel mee bezig zijn:

Veiligheid

De belangrijkste uitdaging die we tijdens deze coronacrisis met elkaar hebben is: veiligheid. Hoe zorgen we dat onze concerten ten alle tijden veilig zijn? Hiervoor maakten we in de tweede week een uitgebreid veiligheidsprotocol. We stemmen dit continu af met onze vrijwilligers, de artiesten en de zorg. Ook houden we het nieuws en alle ontwikkelingen heel goed in de gaten. Het allerliefst willen we natuurlijk zoveel mogelijk en zo lang mogelijk de concerten kunnen organiseren, maar het moet wel veilig kunnen. Met alle voorzorgsmaatregelen die we toepassen, geloven we dat dit nu nog kan. Maar wat de toekomst brengt, weten we natuurlijk niet. Daar zullen we steeds op blijven inspelen.

Vrijwilligers

We zijn super blij en dankbaar dat er op dit moment ruim 80 vrijwilligers betrokken zijn bij de organisatie van de concerten. Voor het vinden van al deze vrijwilligers, kregen we geweldige steun van vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Via hun platform melden zich binnen 24 uur ruim 70 mensen uit heel Nederland om ons te helpen. Door middel van webinars & een Google Drive met documenten kon iedereen aan de slag in zijn regio en zijn we nu actief in 10 provincies! Veel gaat hierin al goed, maar natuurlijk gaat er ook van alles mis. Zo moesten sommige vrijwilligers 1,5 week wachten op een antwoord van ons en kregen anderen binnen 10 minuten 8 keer dezelfde email (true story). Gelukkig gaat dit steeds een beetje beter :-)


Duurzaamheid & Financiering

We hebben niet lang stilgestaan toen we begonnen met de concerten. Vragen als: hoe gaat dit eruit zien op de langere termijn? En hoe gaan we dit betalen? kwamen pas toen we er al middenin zaten. Een aantal dingen werd wel al snel belangrijk:

- We moeten de artiesten een vergoeding kunnen betalen.

- We moeten de vrijwilligers een reiskostenvergoeding kunnen bieden.

- We moeten de vaste mensen bij ons op kantoor die heel hard aan de buitenconcerten werken kunnen betalen.

Als stichting hebben we natuurlijk wel wat reserves, maar niet zoveel dat we alle aanvragen zelf kunnen dekken.

1. Crowdfunding

Achter op een bierviltje schatten we in welke kosten we hadden en welk bedrag per concert we dan nodig hebben. We startten met een crowdfundingscampagne voor een gedeelte van de concerten in Brabant en Gelderland om te kijken of dat zou lukken. We hadden nooit durven dromen dat zoveel mensen ons met funding willen helpen en waren en zijn nog altijd zo ontroerd om dat te zien! Naast de locaties die in de crowdfunding zijn opgenomen hebben zich nog veel meer locaties gemeld en ook hier willen natuurlijk ouderen heel graag een hart onder de riem steken. We onderzoeken daarom of we ook in andere provincies op deze manier de concerten kunnen dekken en kijken ondertussen welke mogelijkheden er nog meer zijn:

2. Fondsenwerving

In de afgelopen weken kwamen we ook in contact met een aantal fondsen die ons initiatief hadden gezien. Van de Vattenfall Foundation kregen we maar liefst € 6.000 voor het mogelijk maken van nog veel meer concerten en ook via onze website komen er donaties binnen. Al het geld dat we krijgen wordt gebruikt voor het mogelijk maken van de concerten. We zijn er nog niet, want 181 concerten is heel veel, maar we komen vast een heel eind met dank aan al die gulle giften :-).


Toekomstmuziek & slotakkoord

Tot slot onderzoeken we sinds deze week ook hoe de toekomst van de contactloze concerten eruit ziet. Hoe kunnen we zorginstellingen zelf empoweren om dit te doen? En wat is onze rol dan nog? Ook omdat we heel graag vaker dan 1x ergens willen komen en nog veel meer impact willen maken.

Hierbij wil ik heel graag nogmaals mijn dank uitspreken naar alle mensen die ons en daarmee ouderen steunen met een speciale shout-out naar het Club Goud team & alle vrijwilligers die zo kei hard hebben gewerkt in de afgelopen weken. Het is geweldig belangrijk om oog te hebben voor onze ouderen waarvan er veel een hele zware tijd doormaken. We hopen dat we op deze manier een lichtpuntje kunnen zijn voor veel mensen.


Moniek van Daal

Initiatiefnemer Club Goud


Ps: Enthousiast om nog ergens aan mee te doen? Heel graag!



bottom of page