top of page

600 ouderen bereikt met POP-UP EXPO XL


Meer dan 200 kilometer legden de kunstwerken van de POP-UP EXPO XL het afgelopen jaar af, langs woonzorglocaties door Nederland. Het NoordBrabants Museum, Museum Het Valkhof en het Van Gogh Museum ontwikkelden ieder een eigen tentoonstelling speciaal voor ouderen. Daarvoor werkten ze samen met medewerkers en bewoners van Pantein, DrieGasthuizenGroep en ZZG Zorggroep. De kunstexpo's waren vervolgens te zien op locaties van de drie zorgpartners en BrabantZorg.


In februari 2021 gingen we van start: het was tijd voor de kick-off met alle partners. We maakten kennis met elkaar en de ontwikkelteams werden gevormd: Het Van Gogh Museum werd gekoppeld aan ZZG Zorggroep, Museum Het Valkhof aan DrieGasthuizenGroep en Het NoordBrabants Museum aan Pantein. In de weken erna werden verschillende brainstorms georganiseerd. De ontwikkelteams kwamen online samen en de welzijnsmedewerkers organiseerden brainstorms op locatie waarbij de medewerkers van de musea hun ideeën voorlegden aan bewoners. De vragen gingen onder andere over het kiezen van een thema en welke werken ze mooi vonden maar ook over de praktische zaken werd nagedacht: wil je iets lezen bij de expositie of liever iets luisteren? Moeten de werken laag bij de grond of juist wat hoger? Met deze input werden drie unieke exposities uitgewerkt en met hulp van een externe vormgever ontwikkeld. Vanuit Club Goud werd een vrijwilliger ingezet om de exposities op locatie te krijgen en zo reisden de exposities een aantal maanden door de regio.

Daarmee maakten we de volgende impact:

10

​600

1

8

6

locaties

ouderen bereikt

vrijwilliger

ouderen die hebben meegedacht

partners

Naast de tentoonstellingen waren er ook randprogramma's vol met feestelijke openingen, presentaties, quizzen, kleurplaten, puzzels, bloemschikcursussen, bloemen schilderen, spelletjes doen, Brabantse broodjes bakken, film kijken en kaarten versturen. De welzijnsmedewerkers organiseerden dit allemaal voor hun eigen locatie, met input van de musea.


De reacties van bewoners, medewerkers en vrijwilligers zijn heel aandoenlijk:


"De bewoners zijn nieuwsgierig naar de volgende expositie"

Henk, medewerker Castella


“We hebben het maanden later nog steeds over de mooie bloemschilderingen die we hebben gemaakt tijdens de Van Gogh EXPO”

Bewoners Boszicht


“Bewoners liepen ineens door het hele gebouw heen in plaats van alleen op de eigen afdeling omdat ze zo nieuwsgierig waren”

Vrijwilliger De Horizon


"Meneer Schoorl heeft met zijn kritische blik geholpen met de ontwikkeling van de Van Gogh expositie. Toen de expositie werd geopend op zijn locatie mocht hij het lintje doorknippen, hij werd er helemaal emotioneel van”

Medewerker De Horizon


“Voor mij was het een eerste kennismaking met kunst, wij kregen dat vroeger nooit op school. Ik vond het heel bijzonder.”

Bewoner Boszicht


“Er was een meneer van 93 die eigenlijk niks met kunst had. Ik heb hem meegenomen naar het restaurant om hem toch te prikkelen. Uiteindelijk wou hij wel gaan kijken en kwamen er mooie verhalen uit. Aan het eind heeft hij nog een kaart van Van Gogh naar zijn kleinzoon gestuurd”

Vrijwilliger Madeleine

Wat hebben we geleerd?

  1. Het is essentieel om bewoners actief te betrekken bij de expositie - Ouderen lopen anders snel aan de expo voorbij en dan is de impact veel kleiner. Met individuele begeleiding, groepsbegeleiding en door randprogramma ‘leeft’ de expositie meer onder bewoners.

  2. Een informatieboekje voor de zorglocaties is een gouden zet - Twee musea ontwikkelden een boekje voor zorglocaties waarmee duidelijk werd hoe de exposities eruit zagen, hoe medewerkers die moesten inrichten. De boekjes stonden ook vol met suggesties voor de invulling van het randprogramma. Dat zorgde ervoor dat teams op de locatie zelf aan de slag gingen met het thema. Het activeerde medewerkers, bewoners, familie en vrijwilligers om zelf activiteiten te verzinnen.

  3. Iedereen wordt blij van een uitgebreide kick-start - Alle partners vonden het heel fijn om aan het begin tijd te maken om samen te brainstormen hoe de POP UP EXPO's eruit moesten zien: musea, bewoners en zorgorganisaties. Die afstemming en gedeelde kennis hebben bijgedragen aan het succes van de tentoonstellingen.
Comments


bottom of page