top of page

Spoken word evenementen

verhalen van ouderen verheven tot kunst
speak your heart out - low res web - 08.
  • wat: jonge spoken word artiesten vertellen de verhalen van ouderen

  • wanneer: Speak Your Heart Oud in 2018 & Mensen Zeggen Dingen x Club Goud in 2019

  • waar: Bibliotheek de Mariënburg & Brebl

  • partners: Sterker Sociaal Werk, Gemeente Nijmegen

  • status: afgerond

  • impact: 20 ouderen bereikt, ongeveer 100 man publiek

Ouderen hebben vaak de mooiste verhalen, hebben we gemerkt. En veel oude mensen vinden het ook hartstikke leuk om te vertellen over vroeger, hun leven en hun ervaringen. Daarom vinden we het heel leuk om ouderen in contact te brengen met spoken word artiesten. Zij gaan met ouderen in gesprek en toveren de verhalen die ze horen om tot een indrukwekkend optreden.

 

We organiseerden twee van zulke evenementen: Speak Your Heart Oud en Mensen Zeggen Dingen x Club Goud.

Mensen Zeggen Dingen x Club Goud: 75 jaar na het bombardement

75 jaar na het bombardement op Nijmegen gaan spoken word artiesten op zoek naar de verhalen van ouderen die dit ingrijpende stuk Nijmeegse oorlogsgeschiedenis hebben meegemaakt. De woordkunstenaars van Mensen Zeggen Dingen maakten van die persoonlijke verhalen een voordracht die te horen was tijdens een publiekelijk toegankelijk evenement bij Bibliotheek De Mariënburg.

Jesse Laport, de stadsdichter van Arnhem, is toen op bezoek geweest bij de 83-jarige Marianne. Na een kopje thee met een kaakje vertelde zij Jesse over haar herinneringen aan het bombardement. Marianne was destijds acht jaar, maar het gevoel van onmacht en het besef van de willekeur na het bombardement staan haar nog altijd helder bij. Tijdens de ontmoeting komt haar klapper komt op tafel. Daarin verzamelt ze knipsels, artikelen en uitnodigingen voor de herdenkingen aan het bombardement. Dit persoonlijk archief brengt weer veel verhalen boven over wat Marianne in 1944 en 1945 heeft gezien, gehoord en gevoeld.

Speak Your Heart Oud

Jonge Nijmeegse spoken word artiesten gingen voor Speak Your Heart Oud op bezoek bij dagbestedingslocaties. Daar spraken ze met de ouderen spreken over thema's als de liefde, het uitgaansleven, levenslessen en geluk. De leukste, grappigste en meest romantische verhalen die ze hoorden, werden in gedichtvorm gegoten en voorgedragen op het
Honigcomplex. Uiteraard kwamen de ouderen daar ook langs om te luisteren hoe hun eigen ervaringen in de spoken word zijn verwerkt.

Dit zeggen anderen over de spoken word evenementen:

foto-chelsea.jpg

Chelsea Oost

spoken word artiest

Harry heeft de oorlog bewust mee gemaakt: seksueel misbruik in een strafkamp als mede ook zijn zus verliezen door de bommen die vielen in Nijmegen. Dit is voor het eerst dat ik bijna moest huilen tijdens het voordragen, vooral ook omdat ik Harry zelf bijna zag huilen. Wat een held, wat een enorm nobel geheel was dit. Als ik iets heb opgestoken dan is het wel dat na destructie er een veel krachtiger beweging instaat namelijk dat van wederopbouw, vergeven en inclusie.

PHOTO-2020-06-11-20-27-32.jpg

Samen sparren? 💡

Boek nu een persoonlijke videocall en krijg gratis inspiratie rondom ouderenwelzijn

Heb je nog vragen over dit project of wil je tips over hoe je het welzijn op jouw locatie anders kan aanpakken? Plan dan een videocall van 30 minuten in waarin ik inspiratie deel en meedenk over jouw uitdagingen. Helemaal gratis en voor niets, je zit hierna nergens aan vast.

Spreek je snel!

Moniek

bottom of page